Історія круасана Коли захоплений своєю справою кулінар винаходить нову страву, це ні в кого не викликає здивування. Але з кожного правила є виключення. Таким виключенням став виріб з тіста незвичайної форми– круасан. Історія цього пекарського витвору заслуговує на увагу і починається задовго до того часу, коли в голову людині, яка замісила тісто, прийшла ідея загорнути його таким оригінальним способом. Незалежно від франкомовної назви та надзвичайної популярності цього виробу у Франції, згідно з однією з історичних версій, круасани вперше виготовили у Відні в 1689 році. Одною із нагород, якими обсипала Кульчицького міська рада Відня, були 300 мішків відбірної кави, таким чином Юрій Кульчицький перетворився на власника першої у Відні кав’ярні. Існують історичні факти, що саме в його кав’ярні у Відні вперше у якості ситного та оригінального доповнення до філіжанки екзотичного напою стала вита булочка у вигляді півмісяця, яка швидко стала популярною. Скоро кав’ярні у Відні стали відкриватися одна за одною, а мода на каву і круасани досягла королівських покоїв. Одного разу австрійська принцеса Марія Антуанетта, ставши дружиною короля Франції, привезла з собою свої улюблені ласощі. Французькі кулінари були заінтриговані незвичайної форми пекарським виробом, і дещо удосконалили рецепт круасана, надавши йому французького шику – вони приготували його з листкового тіста та додали різноманітні начинки. Традиція снідати кавою з круасанами набагато сотень років пережила своїх винахідників. Здійснивши навколосвітню подорож, круасан потрапив в Україну уже у вдосконаленому – листковому вигляді