видатні харків'яни

Рєпін Ілля Юхимович
художник

Український художник, картини якого є впізнаваними в усьому світі, Ілля Юхимович Рєпін народився 5 серпня 1844 року біля села Чугуєво Харківської губернії. Захоплення малюванням виникло у Іллі Юхимовича з раннього дитинства, коли двоюрідний брат вперше приніс йому фарби.

У віці 11 років хлопець розпочав навчання в школі топографів, де займався знімальними та креслярськими роботами. Невдовзі він влаштувався в іконописну майстерню і чутки про талановитого митця почали поширюватися губернією.

19-річний юнак  вирушив до Петербурга. Його полотно “Христос воскрешає дочку Іаіра” він отримав можливість переїхати за кордон на термін до 6 років за державний рахунок. Проте у цей період художник зацікавився вивченням музейних збірок та робіт французських колег і мало часу приділяв власному “холсту”.
Мандруючи Росією та Україною в 1870-1880 роках, Рєпін надихнувся на створення таких робіт як “Бурлаки на Волзі”, “Дочка Віра в дитинстві”, “Хресна хода в Курській губернії”, “Царівна Софія”.

Ілля Юхимович викладав в Петербурзькій академії, був членом товариства Передвижників та групи “Мир искусства”, і співпрацівником Імператорської академії з пропозиції князя Сергія Олександровича.

Рєпін переїхав до Фінляндії у зв’язку з перекриттям шляхів до України більшовиками. Завдяки Іллі Юхимовичу було покладено початок колекції “Атенеум”, адже саме він подарував фінському Товариству художників 23 картини російських художників.

Помер митець 29 вересня 1930 року у селі Куоккала у Фінляндії.

повернутися